– Kiinteistöässä on koko yhteistyömme ajan kehittänyt toimintaansa. He eivät ole enää perinteinen huoltofirma, vaan lisäksi vahva talotekninen osaaja, joka on aidosti kiinnostunut pyörittämään näin isoa kokonaisuutta. Ja heiltä saan aina jonkun kiinni, kuvailee yhteistyötä kiinteistöasiantuntija Milla Oksa Terveystalolta. Terveystalo Suomen ja Kiinteistöässän yhteistyö Turun sairaalakiinteistöissä on kestänyt yli kymmenen vuotta.
Terveystalo toimii Turun seudulla useissa kiinteistöissä niin Turussa, Liedossa kuin Naantalissa. Toisin kuin muissa kohteissa, Pulssin ja Aninkaisten sairaalayksiköissä Terveystalo vastaa tilojen käyttäjänä myös kaikesta talotekniikasta.
Kiinteistöasiantuntija Milla Oksan vastuulla on kiinteistöjen toimivuus ja toimintavarmuus. Pelkästään kahden sairaalayksikön kokonaisuus on valtava: 5-kerroksisessa sairaala Pulssissa on 10 000 neliötä, 150 vastaanottohuonetta, 4 leikkaussalia ja kuvantamiskeskus. Terveystalo Aninkaisten 4 500 neliön tiloissa sijaitsee 60 vastaanottohuonetta, 3 leikkaussalia ja kuvantamispalvelut.
Oksa painottaa, että hänen pitää saada kiinteistönhuollon kumppanilta aina joku kiinni, vaikka yöllä.
– Kiinteistötekniikka ohjaa lääkinnällisiä laitteita ja sairaalatekniikkaa, joten LVIAS-osaamisen lisäksi pitää ymmärtää lääkinnällisten laitteiden ja tilojen toiminnasta. Itselleni on tärkeää, että ympärilläni on oikeiden osaajien verkosto, Oksa antaa esimerkin työstään.
”Ei enää perinteinen huoltofirma”
Vuonna 2013 alkanut yhteistyö Turun Kiinteistöässä kanssa on kehittynyt jatkuvasti ja kattaa nykyisin myös monipuolisesti talotekniset palvelut. Milla Oksa johtaa kiinteistöjen ylläpitoa huollon vuosikellon kautta. Siihen on kirjattu mm. kaikki suunnitellut laite- ja konehuollot. Kiinteistöässän rooli on valvoa vuosikellon toteutumista.
– Me olemme onnistuneet työssämme silloin, kun tilojen käyttäjät eivät huomaa mitään. Suunnitelmallisuus tekee huollosta ja ylläpidosta näkymätöntä, toteaa aluejohtaja Henri Harka Kiinteistöässältä.
Oksalla on vuosia ollut avoin näkymä huollon toiminnanohjausjärjestelmään.
Perinteisen kiinteistönhuollon rinnalla tiiviisti työskentelevät omat LVISA-osaajat helpottavat kiinteistöasiantuntijankin työtä.
– On helppoa, kun minun ei tarvitse ottaa LVISA-osaajia ulkopuolelta, jolloin ei tarvitse myöskään alusta lähtien selittää jokaiselle asentajalle, millainen kiinteistö on ja missä mikäkin sijaitsee. Tai millä avaimella mihinkin pääsee. Esimerkiksi Pulssin vanhassa kiinteistössä on omat konstikkuutensa.
– Kumppanuus Terveystalon kanssa on ollut meille iso asia ja tukenut meitä toimintamme kehittämisessä. Sairaalakiinteistö on kokonaisuutena valtavan monimuotoinen. Sitä vaikeammaksi tai monimutkaisemmaksi kiinteistönhuolto ei mene. Toiminnan kehittäminen on ollut mahdollista, sillä yhteistyömme on ollut tiiviistä. Se perustuu luottamukseen ja rohkeuteen. Ei ole tilannetta tai ongelmaa, johon Millalla ei olisi ratkaisua.
Tarkoituksenmukaista, kustannustehokasta ja vastuullista
Kymmenen yhteistyön vuoteen on mahtunut myös isompia projekteja, kuten kahden uuden magneettikuvauslaitteen sekä CT-kuvauslaitteen asennukset ja aulatilojen uudistus. Milla Oksa kertoo, että isompien investointien ja projektien suunnittelussa ydinryhmässä ovat hänen lisäkseen Suomen Terveystalon toimitilapäällikkö Mikko Koskiahde ja Henri Harka, joka on toiminut projektipäällikkönä esimerkiksi magneettikuvauslaitteiden asennuksissa.
Oli kyse jatkuvasta ylläpidosta ja huollosta tai isommista projekteista, Oksa arvostaa, että myös kumppani painottaa tarkoituksenmukaisuutta ja kustannustehokkuutta.
– Investointien suunnittelussa on hyvällä tavalla mukana aina maalaisjärkeä. Aina ei ratkaisuksi esitetä sitä, että kaikki pitää vaihtaa. Vanhaa talotekniikkaan elvytetään ja uudistetaan, jos voidaan. Se on vastuullista.